Stress

Stress

Alla krav som finns omkring oss kan generera stress som i sin tur gör att du går in i den omtalade väggen. Nyckeln till att slippa det är att ta hand om dig och att se till att du inte tar på dig mer än du klarar av. Börjar du bli stressad är det dags att varva ner lite och ta det lugnt, för om allt till slut brister för dig kan det ta väldigt lång tid att komma tillbaka till verkligheten igen.

Undvik stress

När det gäller arbete är det lätt att det kan bli mycket stress och många bollar i luften, särskilt om du har en del ansvar eller är egenföretagare. Ett sätt att hantera stressen är att ta en e-kurs hos kompetens express och lära dig mer om hur det är att vara chef, om ledarskap och om effektivisering. Efter kursen kanske du hanterar situationerna annorlunda och känner betydligt mindre stress och press. Stress i privatlivet kan du undvika genom att inte jämföra dig med andra på sociala medier. En bild visar ingenting om hur personerna verkligen har det, det är bara en bild. Du kan också lägga upp fina bilder där du lyxar till det med ett glas vin i bubbelbadet eller tända ljus och en film. Alla andra har inte det perfekta livet. Sociala medier visar bara en fasad så undvik att fästa dig vid vad folk postar där.

Stress leder till mycket

Om stressen blir för stor börjar du må dåligt. Du kan få svårt att komma ihåg saker, korttidsminnet kan fungera klart sämre, ångest kan uppträda och du kan få ont i magen, huvudvärk, led- och muskelvärk. Fibromyalgi och reumatoid artrit är sjukdomar som kan triggas igång av stress under lång tid, och har du väl fått dem blir du inte av med dem igen. Skulle du gå in i väggen kan du ha en lång väg tillbaka. Det beror också på hur pass deprimerad du blir och hur länge det dröjer innan du får hjälp. Det är vanligt att en person som drabbas av detta blir sjukskriven under en längre period, och under denna period kan ångest och social fobi dyka upp så att personen blir ännu mer isolerad. Att komma ut i samhället igen kan bli ett svårt och stort kliv. Ekonomin kan halka efter och det kan i sin tur leda till mer stress och ångest så det blir en ond cirkel.

Det bästa är att försöka undvika att hamna där alls, och att stressa ner lite då och då. Se till att vara ledig ibland, gör saker du tycker om och det absolut viktigaste är att lära dig säga nej till folk eller uppgifter som du vet med dig att du inte orkar med. Du måste inte alltid vara den på jobbet som tar alla extrauppgifter, du måste inte vara den som alltid hänger på kompisarna eller är överallt hela tiden. Ibland är det stopp. Ibland är det ett skumbad i badkaret som gäller. Ta hand om dig!

dante