När psykosociala problem skapar hinder

När psykosociala problem skapar hinder

Det finns en hel del psykosociala problem som inte alla känner till. Det är till exempel inte helt självklart att man är rädd för att vara i folksamlingar, och alla har inte lätt för att förstå att man kan vara rädd för främlingar. Det finns dock flera olika psykosociala problem som kan skapa stora hinder i vardagen och att vara drabbad är inte alltid så lätt eftersom man oftast inte ser sjuk ut.

Olika psykosociala problem

Det finns flera saker som orsakar psykosociala problem. Det kan handla om stress, mobbning eller om andra händelser man varit utsatt för i livet. Om man arbetar på en stressig arbetsplats kan det hända att man går in i väggen och drabbas av utmattningssyndrom. Det kan i sin tur orsaka andra symtom.

När andra inte uppfattar problemen

Om man har artros i en höft kan det hända att man haltar och många andra kan se att man har ont. För det kan man få behandling i form av medicin, operation med mera. Det är sällan någon som tjafsar om man behöver vara sjukskriven, eller om man verkligen är sjuk. När det gäller de psykosociala problemen är det dock inte lika självklart. Det kan ofta heta att en person bara inbillar sig och att denne hellre vill gå hemma än vara på arbetet.

Det är ofta vanligt att man drabbas av stressrelaterade psykosociala problem. Det kan vara så att man helt enkelt inte orkar med att träffa människor eller att ta tag i sin vardag. Minsta lilla sak kan bli väldigt tuff att utföra. Ofta är det personer som tagit på sig väldigt mycket arbete, och som har svårt att säga nej som drabbas. Just det kan också vara orsaken till att omgivningen inte ser att personen mår dåligt. Man är helt enkelt van vid att personen bara tar extra arbete när denne blir ombedd och om denne blir sjuk och inte orkar säga nej, men heller inte utför arbetet bra eller i tid heter det oftare att den drabbade blivit lat eller glömt bort saken trots att det kan ligga något betydligt allvarligare bakom.

Vad kan man göra som drabbad?

När det gäller psykosociala problem finns det inga riktigt effektiva lösningar som passar alla. Man kan inte, som vid artros, ta en smärtstillande tablett och för tillfället må bättre. Som drabbad måste man helt enkelt ta det lugnt. Det kan man behöva göra under flera månaders tid och sedan handlar det om att trappa upp arbetet långsamt igen. Man kan behöva stänga av dator och telefon så att man verkligen får vara ifred under en period. Kanske dröjer det flera månader eller år innan man kan möta en stor folksamling igen. Man måste låta det ta sin tid. Om man stressar för att bli bättre fastnar man ofta än längre ner i den onda spiralen.

dante