Karriären kan gå bra trots alkoholmissbruk – ett tag

Karriären kan gå bra trots alkoholmissbruk – ett tag

För många är alkoholmissbruket så pass avdramatiserat att personen själv inte vet att han eller hon missbrukar. Karriären rullar på och man stiger i ledet. Men till slut kommer det ha tärt så mycket på kropp och psyke att man kollapsar. Där vill man inte hamna. Därför är det viktigt att man ser sig själv i vitögat – verkligen synar sig själv – och gör något åt det innan det har skadat en och i värsta fall även ens omgivning, permanent. För det är så otroligt onödigt att offra sin (och eventuellt sin familjs) välfärd genom att ta till flaskan. I synnerhet när det finns så mycket hjälp att få, bara man vågar fråga.

Just i fallet med alkoholmissbruk finns det som sagt många som är högfungerade trots sitt missbruk. Hos ljungsjöberg finns det mycket information om alkoholproblem på arbetsplatsen, vilket alla berörda parter bör ta del av. Det är sannolikt att andra upptäcker problemet innan personen själv gör det. Man kan ha vissa misstankar men personen kan medvetet eller omedvetet dölja sin problematik för sin omgivning.

Det är således värt att läsa och studera hur man upptäcker att någon har ett missbruk och hur man ska hantera det. Det är lätt att bli panikslagen när det så sakteligen uppdagas att någon sitter fast. Vad gör man? Man vill ju inte gärna inkräkta på någon annans privata sfär eller kränka deras integritet. Ett beprövat sätt med vetenskapligt stöd är att hjälpa någon är att försöka se till att de förbättrar sin hälsa. Det kan ske på olika sätt: genom exempelvis bättre motionsvanor eller sundare kost. För att undvika att det hela känns långt bort och oöverstigligt är det klokt att börja försiktigt. Exempelvis kan man istället för att direkt börja med att jogga hela rundan, till en början gå hela eller delar av sträckan. Denna princip kan man sedan applicera på alla områden man försöker etablera bättre rutiner inom.

Hursomhelst så är återhämtningen en lång process. Men med stöd och en positiv utblick inför framtiden finns det hopp. Ge inte upp, vare sig du är anhörig eller själv tillfälligt fast. Ta hjälp av alla de resurser som samhället erbjuder. Sök upp sådana som tagit sig ur missbrukets bojor eller hjälpt andra göra det. Om du själv är missbrukare, se till att ta avstånd från personer i din närhet som missbrukar och ämnar att fortsätta med det. De riskerar annars att dra ner dig i missbruket igen. För på både gott och ont fungerar vänskap så. Den för oss samman.

Så välj dina vänner väl. Kollegorna kanske inte är lika lätt att sålla bland, men om det på din arbetsplats finns en företagskultur som innefattar mycket alkoholkonsumtion – vi ska inte nämna några specifika branscher här men det finns gott om exempel – så kanske det kan vara en idé att fundera på att byta arbetsplats eller rentav bransch.

Bara du vill det så kommer allt gå bra. Håll ut och ta all den hjälp du kan få. Ditt liv och din tid vid god hälsa är det mest värdefulla du har.

dante