Ta dig ur missbruk och psykosociala problem med utbildning

Ta dig ur missbruk och psykosociala problem med utbildning

Världen är inte rättvis och vi föds inte heller med lika förutsättningar. I många länder råder det stor skillnad i social status och hur människorna mår. Att må dåligt psykosocialt, kanske till och med hamna i olika missbruk behöver inte alltid ha grund i fattigdom, men de val vi kan göra, speciellt när det kommer till utbildning har visat sig vara en räddande faktor för att må och leva bättre.

För en bättre framtid

Att må dåligt, vara ensam eller utsatt socialt kan ge många psykosociala problem som är svårt att ta sig ur. Vi kan känna oss misslyckade och utanför samhället för att vi av någon anledning inte har blivit inkluderade i det såsom de flesta blir. Ofta leder taskig skolgång till att vi inte kommer så långt i livet som vi skulle önska. Om betygen inte är tillräckliga efter gymnasiet kan det vara väldigt svårt att få ett jobb. Med ekonomiska problem kommer också känslan av att inte vara tillräcklig, personen hamnar utanför samhället eller tar avstånd till allt. Kanske börjar ett missbruk för att döva känslorna och det kan till och med gå så långt att en kriminell bana blir oundviklig.

Det är aldrig försent att börja om. Oavsett situation och ålder kan alla börja studera och få en ny social omgivning med nya vänner. Forskning visar att högre utbildning ger bättre hälsa och framtidstro. En början kan vara att studera på folkhögskola eller Komvux. Om målet är att studera på högre nivå och gymnasiebetyg helt saknas kan genomförande av högskoleprovet vara den lösning som kanske öppnar vägen till universitetet för att gå drömutbildningen som kräver höga antagningspoäng.

Misströsta inte

Det är ett faktum att dålig erfarenhet av skola och utbildning sänker självförtroendet och att börja studera igen kanske känns otänkbart. Det blir ett moment 22 där personen som är utanför inte vågar ta steget och därför fortsätter att vara utanför. Med tiden blir också risken att må ännu sämre större eftersom utbildning och levnadsvanor:https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/halsa-i-olika-grupper/ påverkar hela vårt liv. påverkar hela vårt mående.

I Sverige har vi goda förutsättningar för att lyckas studera. Vi kan både få studiebidrag och studielån för att kunna gå en utbildning. Vi har också generösa villkor när det kommer till att göra omprov om en tentamen inte riktigt blivit så bra som vi tänkt. Det viktigaste är att bestämma sig för att en förändring i livet är det som behövs. Detta är självklart lättare om det finns anhöriga runt omkring som stöttar, men när allt kommer omkring är man sig själv närmast. Om livet är tungt men fortfarande öppen för förändring är det alla gånger värt att ta chansen och steget för att bli en bättre version av sig själv, helt för sin egen skull.

dante