Alkoholmissbruk

Alkoholmissbruk

Om alkoholproblem

Eftersom ett alkoholproblem kan vara svårt att upptäcka av anhöriga och arbetskamrater i början, kan det gå långt innan någon börjar ana något. Många ensamstående sitter och dricker i sin ensamhet, kanske en relation tagit slut, eller att en nära anhörig gått bort, då är det lätt att ta till flaskan som tröst. Först när personen missköter sitt arbete och ringer sig sjuk ofta brukar arbetskamraterna ana något. Anhöriga och vänner börja även misstänka

något när de ringer och personen svarar sluddrande. Den som missbrukar alkohol brukar förneka att de druckit och hittar på orsaker som att de sovit eller kanske mår fysiskt dåligt. Ofta förknippas alkoholmissbruk med A-lagarna som ligger ute på bänkar och står vid Systembolaget så fort de öppnar, eller att det bara förekommer bland människor som lever i misär. Nu är det inte så, även i de fina områden där rika människor bor förekommer alkoholproblem och dessa personer är ännu svårare att upptäcka. I detta stressiga samhälle som vi lever i nu, har det blivit mera legalt att till exempel ta ett glas vin så fort man kommer hem från jobbet, som en förevändning att man haft en stressig dag på jobbet och behöver koppla av. I och med att vinet började tillverkas i de så kallade ”Bag in box” som innehåller mycket mer än en flaska, blir det lätt att dricka mer än man tål.

Förr i tiden

Längre tillbaka i tiden, var alkohol mer en sällskapsdryck, och hos rika familjer dracks det alkohol till middagen, efter det drog sig männen tillbaka till ett speciellt rum där de fortsatte att dricka whisky, rom eller konjak, och de rökte cigarr, cigarill eller en cigarett. Där satt de och pratade och kvinnorna satt för sig själva. Bland arbetare och arbetslösa var det vanligt med alkohol, men det var ren brännvin som gällde, och pappan i vissa familjer var nästan alltid berusad.

Ärftlighet

Forskning visar på att alkoholmissbruk är ärftligt, kommer man från ett hem där alkoholmissbruk funnits är det lätt att man trillar dit själv. Har man sedan barnsben sett en eller båda sina föräldrar berusade, och föräldrarna kanske har haft vänner hos sig som också varit alkoholmissbrukare, så antingen fortsätter man i samma spår, eller så tar man helt avstånd från alkohol.

När anses man vara alkoholist?

Den dagen man lever för alkoholen, och det enda man tänker på är hur fort man ska kunna köpa alkohol och dricka sig berusad är ett bra exempel på det. En alkoholist har heller ingen spärr inom sig som säger: nu räcker det, utan man dricker tills man är så berusad och tappar kontrollen över sig själv, och kan inte längre tänka klart.

dante