Att missbruka helt vardagliga saker

Att missbruka helt vardagliga saker

Många tror att man bara kan missbruka saker som droger, alkohol, cigaretter och andra skadliga saker. Det är också detta man främst hör människor prata om i samband med missbruk. Detta stämmer dock inte riktigt.

I dagsläget kan man missbruka långt mycket mer än bara sådant som direkt har skadlig inverkan på kroppen. En sak som har blivit allt mer vanligt i samhället är spelmissbruk av olika slag. Tidigare var detta inte lika vanligt, då det bara gick att spela hos ombud. Då var man tvungen att gå hemifrån för att få spela. I dag kan man dock spela var man än är i världen så länge man har en mobil eller dator med internetuppkoppling. Oavsett om man vill spela på trav, lotter eller Keno kan man spela online. Det har också blivit extremt populärt att kunna spela på onlinecasino. Dessa bidrar ofta relativt mycket till spelmissbruk. Det är enkelt att spela och på grund av att man kan spela på faktura och liknande är det inte nödvändigt att ha pengar på kontot den dagen spelandet sker. Ofta blir det så att man börjar spela lite och tycker att det är roligt. Om man sedan vinner en mindre summa vill man ofta vinna än mer och då spelar man också mer. Sedan är man ofta fast i spelandet.

Missbruk av arbete och studier

Man kan också missbruka saker som studier samt arbete. Oavsett om man läser en ledarskapsutbildning i Stockholm eller om man arbetar som läkare kan man drabbas. Om något händer i livet, en skilsmässa, ett dödsfall eller liknande kan arbetet eller studierna bli ett sätt att fly verkligheten. Många börjar arbeta eller studera riktigt mycket och det kan till slut handla om att man inte går ut, hygienen blir lidande med mera.

Missbruk av shopping

När det gäller shopping kan även detta missbrukas. Många upplever att de får ett rus av att handla och mår bra av det. När detta går ur händerna på personen har shoppingen blivit ett missbruk.

Man har helt enkelt blivit beroende av att handla och det är ofta det enda man mår bra av. När man har detta missbruk lider ekonomin ofta mycket stor skada och det är ett måste att få hjälp.

Att bli av med missbruk

Överlag är det svårt att bli av med ett missbruk oavsett vad man missbrukar. Allt som oftast drabbas man av olika abstinensbesvär och man kan till exempel må psykiskt dåligt eller liknande om man inte får spela, handla eller vad man nu gör. Det finns dock hjälp att få. Det finns till exempel olika grupper man kan delta i, och man kan också prata med psykologer. Om missbruket är mycket allvarligt kan man också behöva bli inlagd för att få hjälp med problemet.

dante