Självsabotage – om missbruk och psykosociala problem

Självsabotage – om missbruk och psykosociala problem

För den oinvigde så kan termen psykosociala problem låta något främmande, men faktum är att i princip alla människor på ett eller annat vis kommer i kontakt med detta någon gång i livet. Det kan handla om allt från

mobbning i skolan eller på jobbet till stressrelaterade sömnproblem eller förstörda förhållanden som ett resultat av till exempel spelberoende. När man alltså inte kan fungera på ett hälsosamt sätt då man lider av psykisk ohälsa på ett eller annat vis.

Ett ganska typiskt psykosocialt problem är när man stressar upp sig till en så stor grad att det tar över hela ens tillvaro och förhindrar normala relationer och uppgifter. Man kanske är rädd att gå till tandläkaren, trots att det finns utmärkta tandläkare i Stockholm och andra städer, och gör det till en så stor grej att man ligger sömnlös om nätterna. Eller inte tillåter sig själv att resa till sina drömresmål då man är så sönderstressad att man inte klarar av att koncentrera sig tillräckligt mycket för att kunna boka biljetten.

Relationer

När det kommer till missbruk och psykosociala problem så läggs ytterligare en dimension till beteendeproblematiken då den drabbade dessutom har ett beroende att tampas med. Detta gör att ens partner lätt blir medberoende och antingen själv hamnar i missbruket eller hjälper den som missbrukar att fortsätta – utan att de ens är riktigt medvetna om det. Ett exempel på detta är när man köper hem alkohol till missbrukaren då man helt enkelt inte orkar ta konflikterna som uppstår när man inte gör det, eller då man inte vill erkänna för sig själv att där finns ett problem.

Många människor med psykosociala problem har svårt att upprätthålla sunda relationer och det kan ofta bero på ett djupliggande självförakt. Om man till exempel konstant har affärer med gifta män eller kvinnor. På engelska brukar man kalla detta för

married man syndrome, det vill säga gift man syndrom, och brukar förklaras med att man har mycket låg självkänsla och inte tycker att man förtjänar ett sunt förhållande. Om allt går i kras kan man sedan skylla det på det faktum att ens partner var gift och därmed inte behöva ta itu med problemet.

Liknande problematik uppstår ibland hos människor som lider av matmissbruk och vars underliggande anledningar till hetsätande och fetma inte behandlats. Att vara gravt överviktig är å ena sidan ofta mycket ångestfyllt men å andra sidan upplever vissa det som ett slags skydd när det kommer till misslyckade förhållanden; man kan skylla på sin fetma att man inte träffar någon eller inte lyckas upprätthålla en romantisk relation.

Att söka hjälp

Insikterna när det kommer till relationer, missbruk och psykologiska problem är idag djupare än någonsin och det finns hjälp att få. Att ta det där första steget mot ett lyckligare och stabilare liv är inte alltid det lättaste men det finns verkligen behandlingar och ett hopp om man bara vågar.

dante