Tyngre droger

Tyngre droger

Olika sorters droger

Cannabis är det samlingsnamn som beskriver hasch och marijuana med flera.

Alla kommer det från en växt som heter cannabis sativa, och växten innehåller omkring hundra olika ämnen, och av dessa är det omkring 75 som påverkar hjärnan psykiskt. Hasch är ofta inkörsporten till starkare droger, och det är vanligt att ungdomar börjar med hasch för att bli lugn och kunna slappna av, det sägs att just hasch och marijuana har en lugnande effekt. Man kan undra varför vissa människor börjar ta droger och vilka som är mest mottagliga för att börja med tyngre droger. Enligt forskning beror det ofta på att man ofta inte mår riktigt bra, och att man börjar ta droger för att kanske bli av med smärta, kanske man har oönskade känslor som behöver trängas undan för stunden. Droger är också lätt att ta till om du känner dig misslyckad, kanske inte klarat av studier som föräldrarna förväntats sig, eller man kanske inte fick det där jobbet som verkligen var efterlängtad. Det finns flera olika tyngre droger och de ger olika effekt. Kokain och amfetamin går under samlingsnamnet centralstimulerande droger. Kokain har mer eller mindre setts som en partydrog och många kändisar har blivit ertappade med att använda det. Kokain är ett slags pulver som man sniffar in i näsan, men kan även injiceras. När man tar det tillkommer mer energi, och man orkar hålla sig vaken längre, hungerkänslor kan försvinna, men ruset varar inte längre än ungefär cirka trettio minuter. Får man i sig större mängder är det lätt att få feber, svettningar, yrsel och huvudvärk, även pupillerna blir stora och ofrivilliga rörelser tillkommer, så kallade ticks.

Amfetamin

Skillnaden mellan amfetamin och kokain är att amfetamin är tillverkad på kemisk väg, tas mest som kapslar eller som tabletter, det kan också förekomma i pulverform och då löses det upp i någon vätska och drogen injicerar, eller så kan det sniffas. Kokain är en drog som framställs från en buske som heter Koka. Även vid användning av amfetamin blir pupillerna stora, och den drogen kallas för tjack, speed och uppåttjack i missbrukarkretsar.

Heroin

Gällande heroin tillhör det droggruppen opiater som kommer från Afghanistan och opiumvallmon. Just Afghanistan står för åttio procent av den opiumproduktion som finns i världen. Även Burma, Iran, Pakistan, Burma med flera länder nere i öst har stora opiumodlingar. Heroin är den farligaste av alla droger, till Sverige och Stockholm kom heroinet i början av 1970-talet, och då började många ungdomar använda heroin, men tyvärr var det väldigt många som tog en överdos och flera dog på de offentliga toaletter ofta på T-centralen i Stockholm, som ligger precis vid den så kallade ”Plattan” som är känd som det största köp-och säljstället när det gäller droger i Stockholm.

dante