Jobba hemifrån källa till stress

Jobba hemifrån källa till stress

Många människor drömmer om att få slippa vara ”vanliga” anställda och starta ett eget företag där de själva bestämmer hur mycket eller hur lite de skall jobba. Tanken på friheten med att få vara sin egen chef är mycket lockande och dag för dag blir jobbet på kontoret alltmer påfrestande. Andra fortsätter gärna med att vara anställda men skulle däremot helst slippa pendlandet och att befinna sig i en begränsande kontorsmiljö med kollegor som de kanske inte kommer så väl överens med. Tack vare internet och mobiler finns det idag stora möjligheter att arbeta på distans, och för många innebär det att de kan jobba hemifrån.

Men hur nyttigt är det egentligen att flytta sitt arbete till hemmet? Finns det några nackdelar med att gå direkt från frukostbordet till arbetsrummet, fortfarande iförd morgonrocken? Är eget företagande så enkelt som man tror?

Det stressframkallande hemmet

Rent geografiskt finns det många fördelar med att inte behöva bege sig till jobbet varje dag. Man behöver inte jäkta, man sparar pengar på transporten och man lämnar ett mindre karbonavtryck. Allt detta låter ju fantastiskt, men riktigt så enkelt är det inte. Undersökningar har visat att många som arbetar hemifrån lider av stress och att det rentav kan vara dåligt för hälsan. Precis som en stressful arbetsdag på kontoret kan leda till psykosociala problem så kan med andra ord en stressfull arbetsdag i hemmet också göra det. Att befinna sig i en miljö som ökar oro, ångest och stress kan leda till både psykisk och fysisk ohälsa och det är inte ovanligt att de som lider försöker få utlopp genom olika former av missbruk, som till exempel mat, alkohol eller spel.

Ett problem med att arbeta hemifrån är att man har tiden helt till sitt eget förfogande och därför lätt kan underskatta vad man hinner med. Ett annat är att man rör på sig mindre, liksom att det sociala umgänget minskar. Många som jobbar på detta vis känner att arbetstid och fritid flyter ihop och att man inte längre har någon fristad. Ytterligare ett problem som drabbar många egenföretagare är att hela det ekonomiska ansvaret nu ligger på de egna axlarna, vilket kan leda till stor oro och att man inte riktigt kan släppa greppet om sitt jobb.

Skaffa arbetsplats

Att lägga sin arbetsplats utanför hemmet kan därför vara en mycket god idé och bor man till exempel i huvudstaden finns det bra lösningar i och med Kontorshotell i Stockholm som erbjuder bra och smarta lösningar. Genom att ha en plats utanför hemmet som är tillägnat jobbet kan man skilja på arbete och fritid, och man tvingar sig själv att lägga upp ett arbetsschema. De som väljer detta alternativ upplever att deras effektivitet påverkas mycket positivt samtidigt som det blir lättare att koppla av hemma.

Visst är det härligt att drömma om ett liv där man är sin egen chef, men att förverkliga det hela är en annan historia. En bra strategi, som specifika arbetstider och en utsatt arbetsplats, kan vara till stor hjälp för att drömmarna skall bli verklighet på ett smart och sansat sätt.

dante